ГОРОДИЩЕНСЬКА МІСЬКА РАДА

ВІДДІЛ ОСВІТИ

ХЛИСТУНІВСЬКИЙ ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

(ДИТЯЧИЙ САДОК) «ПРОМІНЧИК»

вул. Ружина, 62, с. Хлистунівка, Черкаський район, Черкаська область, 19533,

е-mаіl hlistunovka_dnz@ukr.net, код ЄДРПОУ 36772135

Н А К А З
про організацію харчування вихованців

у 2023 - 2024 навчальному році

01.09. 2023 № 79 а/г

На виконання наказу відділу освіти Городищенської міської ради від 30.12.2022 № 178 «Про організацію харчування учнів закладів загальної середньої освіти та вихованців закладів дошкільної освіти у 2023 році», відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про охорону дитинства», «Про освіту», «Про дошкільну освіту», відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року №305 «Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», постанови Кабінету Міністрів України від 18.01.2016. № 16 «Про внесення змін до порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податків на додану вартість», наказу Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах», згідно рішення сесії Городищенської міської ради від 17.11.2022 № 26-26/8 «Про програму організації харчування учнів закладів загальної середньої освіти та вихованців закладів дошкільної освіти на 2023 рік», з метою забезпечення вихованців Хлистунівського ЗДО «Промінчик» раціональним харчуванням, збереження здоров’я дітей

НАКАЗУЮ:

1. Організовувати харчування вихованців у Хлистунівському закладі дошкільної освіти відповідно до чинного законодавства

2. Забезпечити безперебійну роботу харчоблоку протягом навчального року, тримати його в належному санітарному стані.

3. Призначити відповідальною особою за організацію харчування дітей сестру медичну старшу. В разі її відсутності відповідальність покладається на директора ЗДО.

4. Призначити відповідальною за матеріально-технічний стан харчоблоку завідувача господарства Старік Людмилу Миколаївну.

5. Витримувати встановлений у Хлистунівському ЗДО триразовий режим харчування

6. Затвердити з 01 трвня 2023 року вартість харчування в день за рахунок бюджетних коштів у розмірі на одного вихованця віком:

- від до 4-х років – 74грн. 42 коп.;

- від 4-х до 6(7) років – 100 грн.28коп.

7. Встановити розмір батьківської плати у розмірі, що становить 50% від вартості харчування на день в закладі освіти.

8. Для батьків, у сім’ях яких троє і більше дітей, зменшити розмір плати на 50%, та встановити розмір плати 25% від вартості харчування на день в закладі освіти

9. Від плати за харчування дитини в закладі дошкільної освіти звільняти батьків або осіб, які їх замінюють:

- дітей з інвалідністю,

- дітей-сиріт,

- дітей, позбавлених батьківського піклування,

- дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах),

- дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям",

- дітей з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту",

- дітей з числа внутрішньопереміщених осіб чи дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів,

- дітей з сімей учасників АТО

- дітей, батьки яких мають посвідчення учасників бойових дій, або інший документ, який підтверджує, що вони несуть службу в зоні проведення бойових дій.

9. Сестрі медичній старшій:

9.1. Відпрацювати графік харчування дітей, затвердити та вивісити графік видачі їжі при вході до харчоблоку. Додаток 1

9.2. Складати щоденні меню- розкладки по вікових категоріях: до 4-х років,

4-6(7) років на підставі примірного чотиритижневого меню, погодженого з Городищенським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, картотеки страв та затверджених норм харчування.

9.3. Вивішувати щоденно меню із зазначенням виходу кожної страви у їдальні та інформаційному куточку закладу.

9.4. Організувати харчування дітей по вікових категоріях: до 4-х та від 4-х до 6(7) років відповідно списку (додаток 2) та контроль за зміною вікової категорії дітей протягом року.

9.5. Здійснювати бракераж готової продукції. Щоденно

9.6. Контролювати безпечність та якість продуктів харчування та продовольчої сировини, які надходять до закладу, під час приймання з кухарем з відповідним записом у журналі бракеражу сирої продукції.

Постійно

9.7. Вести щоденний моніторинг норм харчування, кожні 10 днів проводити аналіз якості харчування, і за потреби, його корекцію. Щокварталу подавати аналіз харчування до відділу освіти та Городищенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

9.8. Контролювати вихід, безпечність, і якість страв, дотримання технології їх приготування, санітарний стан харчоблоку, дотримання правил особистої гігієни персоналом харчоблоку, наявність у них гнійничкових захворювань і ГРІ, своєчасність проходження медичних оглядів. Щоденно

9.9. Спільно з кухарем складати заявки на продукти харчування.

9.10. Складати та оформляти картки-розклади страв із зазначенням технології приготування.

9.11. Здійснювати щоденний контроль за дотриманням дітьми правил особистої гігієни.

9.12. Здійснювати щоденний контроль за дотриманням особистої гігієни персоналом закладу.

9.13. Організовувати профілактичні заходи щодо запобігання харчовим отруєнням, протиепідемічні заходи у разі виявлення осередку інфекції.

9.14. Проводити просвітницьку роботу щодо харчування та профілактики шлунково-кишкових захворювань.

9.15. Надавати консультативну допомогу педагогічному та технічному персоналу, який бере участь в організації харчування дітей, з питань санітарії та естетичного виховання. Протягом року.

9.16. Проводити антропометричні вимірювання дітей дошкільного віку 1раз на квартал.

9.17. Документацію з харчування вести відповідно чинного законодавства.

10. Завідувачу господарством:

10.1. Нести відповідальність за матеріально-технічне забезпечення харчоблоку обладнанням, відповідно маркованими щодо об’єму і призначення: технічним обладнанням, посудом, кухонним інвентарем, мийними засобами та засобами для дезінфекції, меблями.

10.2. Визначити, що постачальниками продуктів харчування і продовольчої сировини до закладу у 2023-2024 навчальному році є постачальники, які вказані в переліку наданому відділом освіти Городищенської міської ради: ФОП Мусієнко В.О., Агрофірма «Доступ»

10.3. Приймати від постачальників продукти харчування та продовольчу сировину гарантованої якості з супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість (накладні, сертифікати якості, висновки санітарно- епідеміологічної експертизи тощо)

10.4. Надавати попереднє щотижневе замовлення та заявки на продукти постачальникам.

10.5.Ураховуючи перебої у постачанні продуктів харчування, дбати про запас продуктів харчування (згідно п.1.16 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах)

10.6. Брати участь у здійсненні бракеражу сирої продукції.

11. Кухарю:

11.1. Складати разом з сестрою медичною старшою меню-розклад. Постійно.

11.2. Відповідати за зберігання та використання денного запасу продуктів, за повноту закладки продуктів і вихід страв, за якість і своєчасне приготування їжі, за санітарний стан приміщення харчоблоку. Постійно

11.3. Суворо дотримуватись під час приготування страв поточності виробничого процесу (технології приготування). Постійно

11.4. Щодня відбирати і зберігати добові проби кожної страви раціону.

11.5. Видавати дітям готові страви не раніше ніж за півгодини після зняття проби сестрою медичною старшою у визначений час з інтервалами не більше

3-4 годин.

11.6. Суворо дотримуватись правил особистої гігієни. Санітарний одяг змінювати при забрудненні.

12.Помічникам вихователів:

12.1. Забезпечувати дітей питною водою за індивідуальною потребою. Дітям давати тільки кип’ячену воду охолоджену до кімнатної температури;

12.2. Зберігати воду у добре вимитому посуді, закритому кришкою не більше

6 годин. Щоденно в кінці робочого дня мити ємкості для зберігання води.

Посуд для пиття виставляти на промаркованих розносах для чистих та використаних стаканів, постійно слідкувати і вчасно мити використані стакани.

13. Педагогічним працівникам виховувати у дітей культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі, починаючи з раннього віку.

14. Продовжити впроваджувати у закладі постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках HACCP.

15. За собою залишаю ведення табеля обліку дітей, в тому числі і дітей пільгових категорій; нарахування батьківської плати за харчування дітей, подання звіту щодо використання державних коштів на харчування вихованців до централізованої бухгалтерії відділу освіти Городищенської міської ради до 10 числа кожного наступного місяця.

16. Довести до відома батьків - кошти за харчування вихованців переказувати на спеціальні рахунки відділу освіти Городищенської міської ради до 10 числа наступного місяця.

17. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

Директор Інна ЛОМАКІНА

З наказом ознайомлені:

Сестра медична старша__________

Кухар __________

Завідувач господарством ________

Помічник вихователя ____________ ____________

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.